7 Tip Mendidik Anak Cintakan Sayur-Sayuran

  • Reading time:2 mins read
  • Post category:Kesihatan

Songkha

Penulis Buku Kanak-Kanak

Ramai kanak-kanak yang tidak suka sayur.  Ada banyak sebab yang membuatkan mereka tidak menyukai sayur. Antaranya:

  • Ibu bapa sendiri tidak makan sayur.
  • Anak-anak pernah dipaksa untuk makan sayur. Pengalaman itu menjadi memori buruk kepada mereka.
  • Anak-anak mempunyai pengalaman buruk tentang sayur. Contohnya, makan sayur yang pahit atau sayur yang besar dan sukar untuk dikunyah atau ditelan.
  • Anak pernah melihat serangga pada sayuran sehingga membuatkan dia termuntah.

Bagaimanakah untuk mendidik anak cintakan sayur-sayuran?

Jadilah Contoh Yang Terbaik

Anda sebagai ibu bapa harus cintakan sayur-sayuran. Jika anak melihat anda menikmati sayur-sayuran, pasti dia akan mengikut.

Minta Anak Untuk Membantu Di Dapur

Libatkan anak dalam kerja memasak. Minta bantuan anak untuk membasuh atau memotong sayur-sayuran. Puji anak apabila mereka membantu anda di dapur.

Kebun Sayur Mini

Projek menarik yang boleh dibuat bersama anak ialah kebun sayur. Galakkan anak untuk menanam dan menjaga sayuran yang ditanam. Dengan cara ini, rasa tanggungjawab dapat disemai dalam diri anak dan mereka juga pasti akan berasa teruja.

Persembahan Makanan

Cara penyediaan dan persembahan makanan juga penting dalam menarik minat anak untuk cintakan sayur-sayuran. Sayuran pasti nampak lebih menarik apabila dihias atau dipotong menyerupai corak-corak yang menarik.

Hari-Hari Ada Sayur

Anda harus pastikan sayur menjadi menu wajib setiap hari. Ini untuk memastikan anak terbiasa untuk makan sayur.

Sayur Lembut

Mulakan dengan sayur-sayuran yang lembut seperti kubis bunga dan jagung yang direbus atau distim sehingga empuk. Potong kecil dan campurkan dengan nasi. Jika anak boleh menerima menu ini, itu petanda yang sangat baik. Perkenalkan sayur-sayuran yang lain dan lihat penerimaannya.

Buku Jambatan Ilmu

Bacakan buku tentang kepentingan untuk makan sayur-sayuran. Pembacaan cerita-cerita menarik merupakan satu cara untuk menarik minat anak untuk mencintai sayur-sayuran.

Related Books