Anak Saya Menjadi Kejang Dan Biru Selama Beberapa Saat …

 • Reading time:6 mins read
 • Post category:Kesihatan

Dr Nurjasmine Aida Jamani

Pakar Perubatan Keluarga IIUM

Si kecil Sarah yang berusia 1 tahun sudah demam selama 2 hari. Tidurnya tidak lena, selera makannya berkurang dan asyik merengek. Suhu badannya mencecah 39oC. Tiba-tiba, badannya menjadi kejang dan biru selama beberapa saat. Ibunya kaget dan tidak tahu apa yang harus dilakukan. Selepas beberapa minit, badan Sarah tidak lagi kejang dan Sarah kembali bernafas.  Dia  kelihatan sangat letih seakan mahu tidur.

Pernahkah anda berdepan dengan situasi ini? Situasi seperti di atas sudah pasti mencetuskan rasa panik dan takut kepada ibu bapa.  Sarah sebenarnya mengalami demam sawan. Apakah tindakan yang betul untuk dilakukan? Adakah perkara ini boleh berulang?

Apa itu demam sawan?

Demam sawan adalah satu keadaan di mana kanak-kanak mendapat sawan ketika demam yang tinggi yang bukan disebabkan oleh jangkitan kuman di otak.  Demam sawan secara klinikal perlu memenuhi kriteria seperti di bawah:

 • Sawan disebabkan oleh peningkatan suhu badan yang melampaui 38oC
 • Bayi atau kanak-kanak yang berusia antara 6 bulan hingga 5 tahun
 • Bukan disebabkan oleh jangkitan pada otak dan sistem saraf
 • Bukan disebabkan oleh kecelaruan metabolik
 • Tidak menghidapi sawan (epilepsi) pada waktu biasa

Siapakah yang berisiko mendapat demam sawan?

Seperti yang dinyatakan di atas, demam sawan sering berlaku kepada bayi dan kanak-kanak yang berusia antara 6 bulan hingga 5 tahun dengan kekerapan paling tinggi pada umur 12 hingga 18 bulan.

Kanak-kanak lebih berisiko untuk menghidapi demam sawan jika:

 • Mempunyai sejarah keluarga yang pernah mengalami demam sawan
 • Pernah mengalami demam sawan
 • Mengalami demam sawan yang pertama ketika berusia kurang daripada 15 bulan

 Apabila mencapai usia 5 tahun, demam sawan jarang terjadi kepada kanak-kanak

Apakah penyebab demam sawan?

Menurut kajian, terdapat beberapa sebab yang dikaitkan dengan demam sawan. Antaranya adalah:

 • Jangkitan – daripada beberapa jenis bakteria atau virus seperti virus Human Herpesvirus-6.
 • Immunisasi – demam akibat kesan sampingan sesuatu vaksin. Contohnya seperti vaksin measles, mumps dan rubella (MMR). Tetapi peratusan kanak-kanak yang mendapat demam sawan selepas vaksinasi adalah kecil dan ini bukanlah sebab untuk ibu bapa menolak vaksin. Vaksin adalah penting untuk pencegahan penyakit berjangkit yang serius.
 • Sejarah – terdapat keluarga yang pernah mengalami demam sawan

Bagaimanakah mengenal pasti demam sawan?

Demam sawan terbahagi kepada dua iaitu:

1. Demam sawan mudah (Simple febrile seizures)

Demam sawan jenis ini lebih kerap terjadi dan berlaku dalam beberapa minit dan tidak melebihi 15 minit. Semasa demam sawan ini terjadi, kanak-kanak akan mengalami keadaan berikut:

 • Badan menjadi kejang serta kaki dan tangan bergoncang
 • Mata akan naik ke atas
 • Air liur meleleh keluar
 • Tidak sedarkan diri
 • Mengantuk dan terkencing selepas kejadian

2. Demam sawan kompleks (Complex febrile seizures)

Bagi demam sawan jenis kompleks, tanda atau gejala adalah sama seperti di atas, tetapi tertumpu kepada satu bahagian; contoh hanya sebelah anggota badan yang kejang dan bergoncang kuat. Ia juga berlaku dalam tempoh yang lama melebihi 15 minit dan sawan berlaku berulang kali dalam tempoh 24 jam.

Apakah komplikasi daripada demam sawan?

Komplikasi yang mungkin menjadi kerisauan ibu bapa adalah tentang perkembangan intelektual si kecil, demam sawan berulang dan kebarangkalian mendapat sawan atau penyakit epilepsi.

 • Perkembangan intelektual

Menurut kajian, kanak-kanak yang mengalami demam sawan tidak akan terjejas perkembangan intelektual dan pencapaian akademik mereka. Mereka juga tidak mengalami perubahan sikap dan tingkah laku.

 • Demam sawan yang berulang

Kanak-kanak yang pernah mengalami demam sawan mempunyai risiko untuk mendapat demam sawan yang berulang sebanyak 30-50% berbanding kanak-kanak yang tidak pernah mendapat demam sawan. Kebanyakan kes demam sawan akan berulang. Demam sawan yang berulang berkemungkinan tidak terjadi pada suhu badan yang sama ketika kejadian pertama dan tidak semestinya berlaku setiap kali kanak-kanak itu demam.

 • Penyakit sawan atau epilepsi

Ini adalah komplikasi yang sering kali menjadi kegusaran para ibu bapa. Kanak-kanak yang pernah mengalami demam sawan berisiko sebanyak 1% untuk mendapat sawan atau penyakit epilepsi berbanding kanak-kanak yang tidak pernah mendapat demam sawan.

Apakah yang patut ibu bapa lakukan?

 • Ketika anak sedang sawan

Sekiranya anda menyaksikan demam sawan pada anak, pastikan anda bertenang dan tidak panik.

 1. Letakkan anak anda dalam posisi mengiring di atas lantai dan hindari daripada menghentikan pergerakan sawan anak. Jangan masukkan sebarang objek ke dalam mulut anak.
 2. Jauhkan objek yang boleh mencederakan anak
 3. Longgarkan pakaian di keliling leher anak.
 4. Lihat jam untuk mencatat tempoh sawan tersebut. Sekiranya melebihi 5 minit, segera telefon talian kecemasan.
 • Selepas anak mengalami sawan

Sekiranya anak anda mengalami demam sawan, segera bawa berjumpa doktor untuk memastikan punca demam sawan terutama bagi bayi yang kurang daripada 1 tahun.  Ini untuk memastikan anak anda tidak mendapat penyakit jangkitan kuman pada selaput otak atau lebih dikenali sebagai ‘meningitis’.

Selepas pemeriksaan yang menyeluruh, pengambilan darah untuk beberapa ujian mungkin akan dilakukan oleh doktor. Pemantauan dan rawatan di hospital mungkin diperlukan sekiranya anak anda mengalami jangkitan kuman yang serius.

Rawatan Pencegahan

Sekiranya anak anda mengalami demam, sila berjumpa doktor. Pastikan suhu badan anak terkawal dengan memberi ubat paracetamol secara berkala. Pastikan juga anak anda minum air secukupnya.

Rujukan:

 1. Guevara-González, J., Dimas-Rendón, I., González de Guevara, L., Guevara-Campos, J., & Cauli, O. (2018). Febrile seizure and related syndromes. Neurology, Psychiatry and Brain Research, 27, 1–5. doi:10.1016/j.npbr.2017.11.003 
 2. Millichap JJ (2017). Patient education: Febrile Seizure (beyond basic). In UpToDate. Available at https://www.uptodate.com/contents/febrile-seizures-beyond-the-basics?topicRef=96573

Related Books