PKP, Satu Berita Gembira?

  • Reading time:4 mins read
  • Post category:Komunikasi

Zairani A. Hamid

Penulis dan Pembimbing kaedah Cepat Membaca ‘Cepat Baca’ dan ‘Bacalah Jawi’.

PKP, Perintah Kawalan Pergerakan. Siapa yang hendak terkurung di dalam rumah?  Namun itu yang kita hadapi sekarang. Bagi saya, kita hendaklah melihat PKP ini dari sudut pandang yang positif. Saya melihat bagi mereka yang ada anak yang masih belum boleh membaca, tidak kiralah berapa usianya, PKP ini sebenarnya satu berita gembira untuk mereka.

Ini kerana dalam tempoh PKP ini, masa yang ada di rumah boleh dimanfaatkan untuk mengajar anak yang masih belum boleh membaca. Bukan senang untuk dapat peluang duduk di rumah dalam jangka masa yang agak lama. Bagi orang perempuan seperti saya, peluang untuk duduk di rumah selama 2 bulan berpantang selepas bersalin juga boleh dimanfaatkan.

Saya ada lapan orang anak dan saya mengajar sendiri anak-anak saya membaca di rumah. Setiap kali berpantang, saya akan mengajar anak saya membaca secara intensif. Waktu berpantang adalah waktu yang memang saya tunggu-tunggu kerana saya boleh mengajar dengan lebih teratur dan yang lebih penting, pengajaran boleh berlaku lebih kerap walaupun hanya sekejap.

Tiga syarat untuk #You can teach your kid well & your kid can read well for you.#

Hanya 3 syarat diperlukan untuk mengajar anak membaca dengan jayanya; ilmu, istiqamah berdisiplin dan doa.  Masa itu bonus. Itulah sebab bukan masa yang menjadi keperluan atau syarat kejayaan tetapi istiqamah berdisiplin. Tempoh PKP, waktu cuti sekolah (dengan syarat kita pun mengumpul cuti dan bercuti waktu itu) atau waktu berpantang adalah bonus. Adanya waktu-waktu ini, pengajaran dan pembelajaran boleh dibuat secara intensif.

Belajar sebelum mengajar

Kalau kini, everyone can fly, kenapa tidak everyone can teach?Kalau kini everyone can fly sebab tiket murah, apa pula yang diperlukan supaya  everyone can teach? Kekurangan kita, ibu bapa ialah dari segi ilmu untuk mengajar.  Kalau guru berkursus untuk mengajar, kenapa tidak ibu bapa? Mengajar membaca tidak sepatutnya dijadikan satu skil yang hanya ada pada guru sahaja. Percayalah, tidak sesukar manapun asalkan kita tahu caranya. Tidak timbul isu anak kurang bagi tumpuan, anak hiperaktif atau anak yang tidak responsif ketika kita mengajar kerana cara mengajar yang betul akan membuatkan anak seronok untuk belajar.

Disiplinkan diri untuk mengajar

Kursus Al-Barqy

Setkan dahulu disiplin belajar bukan saja untuk anak tetapi untuk kita yang hendak mengajar. Buat jadual belajar terlebih dahulu. Kedua-dua ibu dan anak perlu didisiplinkan untuk mengajar dan belajar mengikut jadual; pada sekian hari dan masa di ruangan tertentu. Sepanjang tempoh PKP inilah, masa yang sesuai untuk anda cuba mendisiplinkan diri mengadakan sesi pengajaran pada waktu yang telah dijadualkan. Seboleh mungkin jangan miss walaupun sekali. Apabila disiplin telah dibentuk, kita akan dapati walaupun tempoh PKP telah tamat, sesi pengajaran tetap akan berlaku. Mungkin tidak sekerap dan lama macam dalam tempoh PKP tetapi pengajaran dan pembelajaran akan tetap berlaku.

Doakan diri akan berjaya

Kejayaan ada dua; pertama, apabila anak kita berjaya membaca tidak kira berapa lama pun masa yang diambil; bukan terhad dalam tempoh PKP sahaja. Kedua, apabila kita ibu bapa berjaya mengajar anak kita membaca.

Kebiasaannya ibu bapa mendoakan kejayaan anak. Tapi anak hanya akan berjaya apabila kita berjaya untuk terus mengajar hingga selesai. Oleh itu, doa penting bukan sahaja untuk yang diajar tetapi yang lebih penting ialah untuk kita ibu bapa yang mengajar.

Kita perlu berdoa agar kita:

tetap berdisiplin,

tetap istiqamah dengan displin yang telah dibentuk,

tetap bersemangat untuk terus istiqamah,

tetap bersabar dengan rutin mengajar dan terus bersemangat.

Ramai ibu bapa yang lilin semangatnya terpadam sebelum sampai ke penghujung. Oleh itu, untuk tetap bersemangat perlu disokong dengan doa.

Kesimpulannya, segala-galanya bermula daripada kita; ibu bapanya. Ibu bapa pula harus saling menyokong; sekiranya ibu yang mengajar, bapa harus turut menyokong, membantu menyediakan bahan atau bersama-sama dalam aktiviti atau sekurang-kurangnya menjaga agar sesi belajar boleh berjalan dengan aman tenteram.

Related Books