Tip Anak Cintakan Solat

  • Reading time:2 mins read
  • Post category:Kerohanian

Monalisa Harun Chong

Mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun dalam bidang prasekolah sebagai guru prasekolah dan penyelia.

Sukarkah mengajar anak mencintai solat?

Anak sama seperti kita. Amat memerlukan pesanan kasih sayang dan peringatan tentang sesuatu yang wajib disegerakan. Solat di awal waktu adalah salah satu tanda kita mencintai solat. Jika anak selalu melihat ibu bapa memelihara waktu solat dengan baik. Mereka juga akan sedar dan mahu mengikut contoh tersebut.

Jadikan waktu solat sebagai keutamaan yang PERTAMA. Hormati waktu solat di mana sahaja kita berada. Hatta waktu lapang ataupun waktu sibuk.

Antara tip yang boleh kita lakukan untuk anak lelaki adalah:

1. Jadikan mereka ketua bahagian solat:
– Ketua bentang sejadah
– Ketua iqamat
– Ketua baca doa – walaupun doa yang ringkas

2. Berikan bintang solat kepada kanak-kanak untuk dilekatkan pada carta ‘ Saya Bijak Solat’. Bintang penuh diberikan kepada anak yang solat di awal waktu dengan sempurna.

3. Selalu bawa mereka ke masjid dan surau untuk menikmati suasana solat berjemaah. (Beri 2-3 pesanan secara istiqamah sebelum anak dibawa ke surau atau masjid supaya mereka tahu adab ketika di surau atau masjid)

4. Jom solat – walaupun anak masih kecil dan tidak memahami kepentingan dan kewajipan solat. Ajak mereka menemani anda ketika solat.

5. Belikan persalinan solat lengkap. Jadikan waktu solat adalah waktu yang paling penting. Siap dengan persalinan khas dan wangian. Anak akan seronok untuk solat apabila mereka ada pakaian tertentu untuk solat.

Anak lelaki suka jadi ketua manakala anak perempuan fitrahnya adalah taat – suka dengar arahan dan mampu mengikut arahan. Perbezaan inilah yang menjadikan mereka sangat indah dengan kekuatan dan kelebihan yang Allah SWT anugerahkan.

Tip mudah ini boleh diamalkan bermula dari hari ini. Saya doakan anak-anak anda semua seronok solat dan semakin mencintai Islam. Selamat Mencuba!